Co banky posuzují při žádosti o hypotéku?

Stavíte si nový dům, pořizujete starší, nebo rozjíždíte firmu? Pak jste možná přemýšleli o hypotéce. Nejspíše je vám jasné, že banky hypotéky neposkytují jen tak, a žadatele před poskytnutím řádně prověřují. To má samozřejmě vliv na to, jestli ji nakonec banka schválí, či ne. V tomto článku naleznete jasný přehled toho, čím se banky při schvalování nejvíce zabývají.

 

Věk a státní příslušnost

Žadatel o hypotéku musí být samozřejmě plnoletý – tj. minimálně 18 let. Důležitý je však také věk v době konce hypotéky, což je 75 let. Pokud je vám tedy 60, můžete si požádat o hypotéku maximálně na 15 let.

Banky v České republice poskytují hypotéky obvykle jen žadatelům z Evropské unie, či bývalé Ruské federace – ale není to pevně stanoveno. Velice se také posuzují vztahy mezi žadateli o hypotéku – manželé, atp.

 

Výše a stabilita příjmů

Druhým nejdůležitějším faktorem je příjem žadatele – zdali si vůbec může dovolit hypotéku splácet. U zaměstnance se posuzuje průměrný příjem za 3 a 12 měsíců. U podnikatelů naopak příjmy za 2 zdaňovací období. Banky zajímá i zdroj tohoto příjmu – tedy kromě platu či příjmu z podnikání akceptují i například příjmy z pronájmu nemovitostí. Zaměstnancům ve zkušební nebo výpovědní lhůtě hypotéku neposkytnou.

 

Cena, stav a dispozice nemovitosti

Nemovitost, kterou dáváte do zástavy, banka porovnává s nemovitostmi ve stejné lokalitě. Takovéto srovnání má poté zásadní vliv na zástavní hodnotu nemovitosti. Pokud je například technický stav nemovitosti špatný, může ji banka vyhodnotit jako rizikovou a snížit částku, případně žádost rovnou odmítnout. V hledáčku bank je také dispozice nemovitosti, přístupové cesty, počet místností, či to, zda-li se nemovitost nachází v blízkosti vodního toku.

 

Výše vlastních prostředků a platební morálka

Česká národní banka jednotlivým bankám a hypotečním společnostem doporučila poskytovat méně hypoték těm žadatelům, kteří mají méně jak 15% vlastních prostředků z ceny celkového záměru. Pokud tedy plánujete do nemovitosti větší investici, banky vás posoudí lépe, pokud budete mít pětinu vlastních prostředků z celkové žádané částky.